Regionalna agencija DUNEA

Prijenosi
uživo
Zabavni
kutak
Videoteka
Virtualne
šetnje
BLUEMED

Virtualno uranjanje u bogato podvodno arheološko nalazište podmorja Cavtata možete doživjeti u BLUEMED Centru za promicanje znanja otvorenom u sklopu Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.

Nalazište dolija i amfora pružaju izniman doživljaj za ronice, a s multimedijalnim pristupom sad su dostupni i široj publici na kopnu zahvaljujući projektu BLUEMED. 

Prilikom razgledavanja novouređenih prostora posjetitelji su imali priliku iskušati virtualne naočale koje su ih odvele u dubine podmorja Cavtata, naučiti više o flori i fauni podmorja putem multimedijalnih platformi te osjetiti pravu dubinu u prostoriji osmišljenoj posebno za ovaj projekt.

Zanimljivo je da je 2018. godine tijekom probnog istraživanja na nalazištu s antičkim dolijima kod otočića Supetar otkriveni drveni ostaci broda koji je prevozi težak teret, a analize su pokazale da se radio o brodu iz 1. stoljeća. Maketa tog broda izrađena je pomoću 3D printera te je izložena u Centru za promicanje znanja.

Danas nalazišta dolija i amfora pružaju izniman doživljaj zarona, a virtualnom prezentacijom u Pridvorju dostupna je svim zainteresiranima i na kopnu te ih vodi na nalazišta dolija i amfora u cavtatskom podmorju. 

SAZNAJ VIŠE

Županija: Dubrovačko-neretvanska

Kategorija: Virtualne Šetnje